Agenda

Hier worden de aankomende activiteiten in 2019 en 2020 gepubliceerd en zie je de optredens in 2018 en 2017 van De Volksstem.
Wil je weten wat we in voorgaande jaren hebben gedaan? Kijk dan eens in ons  archief.
Over de geschiedenis van ons koor lees je in geschiedenis.

Activiteiten 2020

 November 2020, Jubileumconcert
De Volksstem bestaat 120 jaar. Een goede reden voor een jubileumconcert.

Activiteiten 2019

 Zondagmiddag 10 november 2019
Herdenking Kristallnacht – bijdrage van De Volksstem
Lokatie: Synagoge, Folkingestraat 60, Groningen

Op 10 november ’s middags zingt De Volksstem in de Groningse synagoge in een programma ter gelegenheid van de herdenking van de Kristallnacht. We gaan Jiddische liederen zingen en ook Ben Ali Libi, een lied van Theodorakis en Es brennt. Voor een verslag op RTV Noord over de herdenking klik hier.

 Zondag 3 november 2019, 15.00 uur
Vrijheid is niet vanzelfsprekend – Jaarconcert van De Volksstem
Lokatie: Concertzaal van Muziekschool Vrijdag, Sint Jansstraat 7, 9712 JM Groningen

De Volksstem zal in het jaarconcert 2019 liederen zingen over het thema Vrijheid. Het jaarconcert 2019 is op zondagmiddag 3 november in de concertzaal van Vrijdag.

Het wordt een gevarieerd programma met als thema Vrijheid die niet vanzelfsprekend is. De liederen zullen gaan over vrijheid van uitbuiting en onderdrukking, bevrijding uit de slavernij, vrijheidsstrijd van vrouwen, strijd tegen apartheid en racisme en over de strijd tegen dictatoriale regimes.

 Zondag 22 september 2019 ‘s-middags – Liederen over Oorlog en Vrede Scheepvaartmuseum, Brugstraat 24 Groningen –

In de Vredesweek zingt De Volksstem liederen over Oorlog en Vrede in het Scheepvaartmuseum van Groningen. Het optreden maakt deel uit van het Groningse Vredesweek-programma.

Activiteiten 2018

 Zondag 14 oktober 2018, 15.00 uur
Jiddische liederen – Jaarconcert van De Volksstem
Lokatie: Synagoge Groningen, Folkingestraat 60, 9711 JZ Groningen

De Volksstem zong op 14 oktober Jiddische liederen in de synagoge Folkingestraat. Het was een gevarieerd programma met als titel: ‘Mir leben ejbik’. De liederen gingen niet alleen over werk, armoede en leefomstandigheden, maar ook over de levenskracht van de Joodse bevolking. De koorzang werd afgewisseld door stemmige solo’s en tussendoor klonken een paar prachtige wiegenliedjes. Het koor werd begeleid door accordeon, viool, piano, bas, slagwerk en sousafoon.  Klik hier voor de flyer.

Vrijdag 9 februari 2018, 15.30 uur
Optreden van De Volksstem bij herdenkingsbijeenkomst Geert Sterringa
Lokatie: Gemeentehuis Groningen

Geert Sterringa, medeoprichter en oud-dirigent van De Volksstem, werd geëerd met een herdenkingsbijeenkomst in het gemeentehuis van Groningen. Sterringa was vakbondsman en verzetsstrijder met grote verdiensten. Hij bezweek in Buchenwald in 1944. Sterringa is sinds eind 2017 ereburger van de stad Groningen en hij is bijgeschreven in het Gulden Boek van de stad. Burgemeester de Oudsten en Geert Jan Herder (nabestaande) spraken en De Volksstem zong uit eigen repertoire.

————————————————————————————————————————————-

Activiteiten 2017

12 januari 2017
De Volksstem zingt bij de opening van buurtcentrum Wij, Oosterstraat Groningen

Op 12 januari trad de Volksstem op in het buurtcentrum van Wij in de Oosterstraat.
Het buurtteam Wij voor de Schildersbuurt/Centrum had de Volksstem uitgenodigd om te zingen in hun kennismakingsweek in het nieuwe buurtcentrum aan de Oosterstraat 48-2.
We zongen liederen uit ons vaste internationale repertoire, zoals Canción Vamos Mujer, Bella ciao, Ai Barracao, Homeless en Mir leben ejbig

1 april 2017
Badkamer Korenconcours
Locatie: Plaza Danza (Boterdiep 20a, Groningen)
Aanvang: 12.30 uur (tot 17.30)

Op zaterdag 1 april organiseerde á capella studentenkoor Bathroom Scenario weer het Badkamer Korenconcours in Groningen. Een klein concours waarbij zes á zeven koren (lichte muziek) strijden om de gouden douchekop. De Volksstem deed voor de tweede keer mee en won opnieuw geen trofee, maar we hadden wel een geanimeerde koormiddag.

7 april 2017
Optreden Erfgoed-congres – Congrescentrum, Den Bosch

Op zaterdag 7 april trad De Volksstem op tijdens het Nationaal Digitaal Erfgoed-congres. Een congres over digitaal vastleggen van onze geschiedenis.
De Volksstem – ons al meer dan 100 jaar oude koor – zong repertoire dat past bij onze traditie. Klassieke strijdliederen én actuele, eigentijdse songs.

1 mei 2017, 11.00 uur
1 Mei-bijeenkomsten Groningen en Aduard

Op 1 mei zong De Volksstem op 1 Mei-bijeenkomsten van de Partij van de Arbeid in Groningen en in Aduard. We zongen enkele klassieke strijdliederen, zoals Morgenrood, en natuurlijk ook iets uit ons actuele repertoire. We waren ‘s-avonds te zien op RTV-Noord, zingend op de 1 mei-bijeenkomst in Groningen.

1 september 2017
Onthulling plaquette voor Ben Ali Libi

Op 1 september is in Groningen in de Ruiterstraat een plaquette onthuld ter herinnering aan Ben Ali Libi.
Michel Velleman, beter bekend onder de artiestennaam Ben Ali Libi, was een in Groningen geboren Nederlandse goochelaar en illusionist. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is hij door de nazi’s vermoord. Willem Wilmink schreef het herinneringsgedicht Ben Ali Libi, dat de Volksstem als lied op het repertoire heeft. Bij de onthulling van de plaquette werd het gedicht Ben Ali Libi voorgedragen. Enkele leden van de Volksstem waren aanwezig bij de onthulling van de plaquette.

19 november 2017
Ode aan de Kinderen – Jaarconcert van De Volksstem

Het jaarconcert 2017 van De Volksstem had als thema Ode aan de Kinderen.
We brachten een gevarieerd programma met een internationaal liederenrepertoire en gedichten over de rechten van het kind.
We verzorgden dit optreden in samenwerking met het kinderkoor van het Gronings Jeugd en Kinderkoor GKJK – zie ook  www.gkjk.nl